Biuro Prasowe Horeca
Daj nam się popisać
Czyszczenie rusztu po grillowaniu
Lato to idealny czas na grillowanie, a czyszczenie rusztu po grillowaniu staje się istotnym zadaniem. Wszyscy miłośnicy grillowania zgodzą się, że czysty ruszt to podstawa udanego pikniku. W tym artykule poruszymy właśnie tę kwestię – jak skutecznie i efektywnie oczyścić ruszt oraz inne urządzenia grillowe.
2023-07-11, 12:00
Konferencja IGHP w Airport Hotel Okęcie
Organizacja konferencji, zwłaszcza jeśli to wydarzenie z branży Horeca, jest dla hotelu nie lada wyzwaniem. Ale są takie miejsca i tacy ludzie, przy których możemy mieć pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, a konferencja stanie się niezapomnianym eventem dla wszystkich jej uczestników. Tak właśnie było pod koniec maja tego roku podczas odbywającej się w Airport Hotel Okęcie II Ogólnopolskiej Konferencji IGHP dla nauczycieli zawodu.
2023-06-30, 10:00
Co miejski hotel może zaoferować turystom?
Lato to czas kojarzony z wysokim obłożeniem przede wszystkim w hotelach resortowych i znajdujących się w miejscowościach, czy rejonach turystycznych. Nie oznacza to jednak, że hotele miejskie w tym okresie świecą pustkami. Jakie więc wymagania mają Goście pojawiający się w nich w okresie letnim?
2023-06-27, 12:04
Jak poradzić sobie z niechcianą zielenią?
Dłuższe dni, ciepłe wieczory, dużo więcej słońca – czerwiec zdecydowanie sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Z tego względu w hotelach także życie wychodzi „na zewnątrz” – pojawiają się restauracyjne ogródki, zewnętrzne strefy chilloutu i inne atrakcje na świeżym powietrzu. Nic dziwnego, czerwiec to przecież czas, kiedy wszystko wokół pięknie się zieleni. Niestety dosłownie wszystko, nawet to, co niekoniecznie powinno…
2023-06-27, 10:30
Wakacje w restauracji – jak szybko posprzątać salę konsumpcyjną?
Słońce świeci, temperatura wysoko na plusie, długie dni i wieczory… jest tak miło i przyjemnie, że aż nie chce się siedzieć w domu. To właśnie latem ludzie często wybierają się na rodzinny obiad, drinka z przyjaciółmi czy kolację we dwoje do restauracji. Jeśli dodatkowo lokal posiada sezonowy ogródek, potrafią spędzić tam większą część dnia, np. w wolny weekend. To, co dla nich jest przyjemnością, dla restauratorów staje się momentem wytężonej pracy. Ruch w lokalach się zwiększa i trzeba sprawnie nim zarządzać, aby zapewnić odpowiednią jakość świadczonych usług, a przy okazji oczywiście zarobić jak najwięcej.
2023-06-20, 12:00
Pierwsza Wielka Gala Finałowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami
Ach, co to był za wieczór! Data 13 czerwca 2023 roku na długo pozostanie w pamięci grupy młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. Wtedy właśnie miała miejsce Wielka Gala Finałowa rocznika 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Dla wszystkich było to bardzo emocjonujące wydarzenie.
2023-06-14, 12:00
Sezon przyjęć okolicznościowych w pełni. Jak zapewnić czystość, której wymagają Goście?
Ciepłe, wiosenno – letnie miesiące to z założenia najlepszy czas na organizację wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Wesela, chrzciny, komunie – właśnie teraz jest ich najwięcej, a hotelarze i restauratorzy mają ręce pełne pracy. Podpowiadamy, że warto dużo wcześniej przygotować się na ten czas, planując i sprawdzając menu, obsługę czy zaplecze techniczne. Nie można przy tym zapominać o zapewnieniu odpowiednich: czystości oraz warunków higienicznych.
2023-06-13, 11:30
Doświadczenie ma znaczenie. Marcin Panek nowym Szefem Gastronomii w Airport Hotel Okęcie
Doświadczenie ma ogromne znaczenie w przypadku osób pracujących na stanowiskach kierowniczych. Otwiera nowe możliwości rozwoju danego działu w hotelu, wprowadzenie nowych procedur i usprawnień. Doświadczony szef gastronomii posiada głęboką wiedzę na temat funkcjonowania branży gastronomicznej, co obejmuje trendy, preferencje klientów, sezonowość produktów i inne kluczowe czynniki wpływające na sukces restauracji. Ta praktyczna wiedza jest nie do zastąpienia i umożliwia podejmowanie trafnych decyzji. Nic więc dziwnego, że nowym Dyrektorem F&B w Airport Hotel Okęcie został Marcin Panek.
2023-06-13, 10:00
Operator hotelowy: Jak wybrać najbardziej kompetentnego partnera?
Zastanawiasz się, kim jest operator hotelowy i jakie role pełni w zarządzaniu obiektami hotelowymi? Bartłomiej Marczak, Dyrektor ds. Hotelowych z firmy WIK Capital, wyjaśnia, jak operator hotelowy przyczynia się do sukcesu inwestycji hotelowej.
2023-06-12, 12:00
Kuchnia polska gwiazdą ostatnich, piętnastych warsztatów kulinarnych w pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Żaden szef kuchni w naszym kraju nie wyobraża sobie życia bez narodowych dań kuchni polskiej – i to właśnie one były tematem kolejnych, piętnastych warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Odbyły się one 5 czerwca 2023 roku w Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Organizatorzy jak zawsze, i tym razem zadbali o zapewnienie młodym kucharzom porządnej porcji wiedzy pod czujnym okiem wybitnych trenerów kulinarnych.
2023-06-12, 10:00
Ekologiczne sprzątanie – HoReCa
Ekologiczne sprzątanie nie tylko w Światowy Dzień Środowiska. Już od ponad 50 lat czerwiec rozpoczyna się wyjątkowym świętem – Światowym Dniem Środowiska. Stanowi on ważne przypomnienie o konieczności ochrony naszej planety. W obliczu coraz większych wyzwań związanych z zanieczyszczeniem środowiska, globalnym ociepleniem i degradacją ekosystemów, staje się niezbędne, abyśmy poszukiwali innowacyjnych rozwiązań mających na celu zmniejszenie naszego śladu węglowego.
2023-06-06, 12:00
Marcin Glinka z Airport Hotel Okęcie – człowiek z pasją
Niemal każdy z nas posiada jakieś hobby, czy pasję. Jedni lubią wędkować, inni czytać, a jeszcze inni zbierać znaczki, czy uprawiać sporty wyczynowe. Czy da się je połączyć z pracą i wykorzystać w życiu zawodowym? Zwłaszcza w tak specyficznej branży, jaką jest hotelarstwo? Okazuje się, że tak! Zobaczcie sami.
2023-05-31, 12:00
Plan higieny – dlaczego warto go wprowadzić i stosować we wszystkich działach hotelu
Pandemia covid-19 uświadomiła wielu hotelarzom, jak ważne jest usystematyzowanie kwestii związanych ze sprzątaniem i higieną w obiekcie. Stworzenie odpowiednich procedur nie zajmuje dużo czasu, a zdecydowanie ułatwia wdrażanie nowych pracowników oraz wykonywanie czynności związanych z dbaniem o higienę miejsca pracy na co dzień. Będąc hotelarzem, warto więc pomyśleć o przygotowaniu planów higieny dla poszczególnych działów obiektu oraz stanowisk pracy.
2023-05-30, 12:00
Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów w Airport Hotel Okęcie
Już 26 maja w Airport Hotel Okęcie rozpoczną się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów. I choć to już 22 edycja Mistrzostw Polski Sommelierów, to w tym roku po raz pierwszy oprócz polskich zawodników w konkursie wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów.
2023-05-26, 12:00
Ile kosztują profesjonalne środki do utrzymania czystości w hotelu i restauracji?
W całej branży HoReCa słowo „koszt” jest obecnie odmieniane przez wszystkie przypadki. Właściciele i managerowie obiektów noclegowych i restauracji dwoją się i troją, aby utrzymać odpowiedni balans pomiędzy jakością świadczonych usług a kosztami ponoszonymi na prowadzenie działalności. Normą są już podwyżki cen w każdej dziedzinie życia. Czas jednak poszukać sposobów, które pozwolą zminimalizować wydatkowane kwoty na środki do utrzymania czystości, a jednocześnie zapewnią ciągłość i pewność odpowiedniej jakości oferowanego produktu.
2023-05-23, 12:00
Dezynfekcja w hotelu – Goście nadal tego od nas oczekują.
Pandemia koronawirusa COVID-19 pozostawiła w świadomości wielu ludzi duży ślad i pozwoliła wprowadzić do codziennej rutyny nowe nawyki. Duża liczba osób nadal częściej myje ręce, nosi maseczki zasłaniające usta w miejscach z większym natężeniem ruchu czy dezynfekuje dłonie po kontakcie z różnymi powierzchniami. Ma to oczywiście swoje dobre i złe strony. Pamiętajmy jednak, że te osoby z dużym prawdopodobieństwem mogą zostać gośćmi naszych obiektów i musimy zapewnić im oczekiwane przez nich, bezpieczne warunki pobytu, aby mogły uznać wizytę za w pełni satysfakcjonującą.
2023-05-16, 12:00
Hotelowy system PMS szyty na miarę
Ile hoteli, tyle różnych pomysłów na to, jakie funkcje powinien mieć idealny system PMS. Potrzeby są bowiem związane przede wszystkim z tym, co dany obiekt oferuje swoim Gościom oraz w jaki sposób prowadzi swoją księgowość i zarządzanie. O ile w przypadku niewielkich hoteli proponujących swoim Gościom jedynie nocleg lub nocleg ze śniadaniem sprawdzi się niemal każdy z dostępnych systemów, o tyle w przypadku większych obiektów, mających w ofercie nie tylko nocleg z wyżywieniem, ale także spa, siłownię, sale konferencyjne, czy inne dodatkowe atrakcje, wybór odpowiedniego PMSa nie może już być kwestią przypadku (lub ceny).
2023-05-10, 12:00
Prowadzisz całoroczną kawiarnię, a latem otwierasz sezonowy ogródek? Sprawdź, czego Ci brakuje.
Brzmi interesująco? Mamy nadzieję! Zapewne, skoro prowadzisz całoroczny biznes, posiadasz pełne wyposażenie kuchni, niezbędne do bieżącej obsługi gości. Co jednak w przypadku, gdy otwierasz letni ogródek, a liczba klientów znacznie wzrasta? Czy Twoja zmywarka to wytrzymuje? Czy może dokupujesz więcej zastawy, aby sprostać wymaganiom, a tym samym niepotrzebnie wydajesz pieniądze? Potem musisz te naczynia też gdzieś magazynować. Same problemy, prawda? Teraz już nie musisz się o to martwić – wystarczy, że zapoznasz się z ofertą wynajmu sezonowego firmy Classeq i jej zaufasz.
2023-05-09, 13:00
Pożegnaj tłuszcz! Czyszczenie grilla i tłustych zabrudzeń w kuchni
W kalendarzu, poza tradycyjnymi świętami, mamy też wiele świąt nietypowych. Jednym z ciekawszych (i smakowitszych, nie ukrywajmy) jest obchodzony 2 maja Dzień Grilla. To idealny termin, ponieważ dzień ten wypada w samym środku majówki, a jak wiadomo, skoro majówka to musi być grill. Jednak przyrządzanie pyszności na grillu ma też swoją ciemną stronę – czyszczenie grilla i tłustych, przypalonych zabrudzeń. Czy jednak zawsze grillowanie musi się wiązać z tym, że ktoś zostanie oddelegowany do tej niewdzięcznej pracy?
2023-05-09, 12:00
Alan Pasierb nowym Szefem Cukierni w Airport Hotel Okęcie
W powietrzu zdecydowanie czuć już wiosnę. A wiosna kojarzy się głownie ze zmianami. Tak jest też w Airport Hotel Okęcie. Do zespołu obiektu dołączył bowiem nowy Szef Cukierni – Alan Pasierb.
2023-05-05, 12:00
Alergik na pokładzie – Jak wygląda sprzątanie antyalergiczne?
3 maja to, oprócz Święta Konstytucji, również Światowy Dzień Alergii i Astmy. Przewlekłe choroby dróg oddechowych to choroba cywilizacyjna naszych czasów. Zmaga się z nią ponad miliard osób na całym świecie. Normą są już więc wizyty chorujących na nie osób w naszych hotelach. W samej tylko Europie liczbę osób cierpiących na różnego rodzaju alergie szacuje się na ponad 130 milionów, a chorujących na astmę – na 30 milionów. W Polsce to aż 12 milionów osób, które chorują na alergie*. Co możemy zrobić, aby uczynić ich pobyt komfortowym? Jak wykonać sprzątanie antyalergiczne?
2023-05-02, 08:31
Jak zapanować nad statusami sprzątanych pokoi w hotelu?
Zorganizowanie sprawnej komunikacji pomiędzy recepcją, a działem houskeepingu, niejednemu dyrektorowi czy kierownikowi tych działów spędza sen z oczu. Jeszcze w przypadku, kiedy wyjazdów i przyjazdów w danym dniu jest niewiele, da się to jakoś rozsądnie opanować. Jednak kiedy mamy dzień z wyjazdami i przyjazdami na cały obiekt, jest duża szansa, że pojawi się chaos. Czy istnieje sposób, aby zapanować nad statusami sprzątanych pokoi?
2023-04-28, 11:00
Prowadzisz sezonowy biznes o dużej ilości obsługiwanych Gości? Zobacz, jak możesz ułatwić sobie pracę.
Oblegany cocktail & snack bar nad Wisłą. Środek sezonu wakacyjnego. Mnóstwo gości w lokalu i letnim ogródku, pokaźnej wielkości kolejki oczekujących na obsługę. Zapowiada się długa noc. Zaraz, zaraz – co to za kolorowe kontrolki mrugają na zmywarce? Była ostatnio serwisowana i konserwator nie wróżył jej już długiej posługi. Spełnił się najczarniejszy scenariusz, nadaje się tylko na złom. Koszty naprawy przewyższyłyby jej wartość. Dziś jeszcze obsługa baru da sobie radę, będzie po prostu zmywać ręcznie. Co robić dalej? Nie opłaca się już kupować na te kilka pozostałych tygodni otwarcia lokalu nowego sprzętu. Na szczęście z pomocą przychodzi nam oferta wynajmu sezonowego zmywarki, na dodatek proponowanej przez renomowaną firmę z tradycjami.
2023-04-27, 13:00
Jak zorganizować idealne przyjęcie komunijne?
Sezon komunijny zbliża się wielkimi krokami. To wyjątkowe wydarzenie, zarówno dla dzieci, jak i dla ich rodzin. Przyjęcie komunijne to coś więcej niż tylko prezenty, wspaniałe jedzenie i tort. To chwila, która zostanie na długo w pamięci dziecka i będzie wspominana przez lata.
2023-04-27, 12:00
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy | Zgoda cookies
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.