Czyszczenie podłóg drewnianych w hotelu w szczycie sezonu
Czyszczenie podłóg drewnianych w hotelu to temat, na który hotelarze powinni zwrócić szczególną uwagę. Czystość jest bowiem jednym z najważniejszych aspektów ocenianych przez gości hotelowych. Obejmuje ona nie tylko pokój, restaurację czy spa, ale również części wspólne. Utrzymanie ich w idealnym stanie, zwłaszcza w szczycie sezonu, jest więc nie lada wyzwaniem dla działu housekeepingu.
2023-07-18, 12:00
Hotel areną turniejów sportowych
Zawody sportowe to ogromna operacja logistyczna. Poza ustaleniem terminu i przygotowaniem miejsca, organizatorzy muszą zadbać również o rozlokowanie nie tylko zawodników, ale także wszystkich towarzyszących im osób. Zakwaterowanie, wyżywienie, zorganizowanie dojazdów z miejsca, w którym odbywają się zawody do obiektu, w którym ekipy zawodników zostały zakwaterowane – niejednokrotnie wymaga to ogromnej precyzji w planowaniu.
2023-07-12, 12:00
Czyszczenie rusztu po grillowaniu
Lato to idealny czas na grillowanie, a czyszczenie rusztu po grillowaniu staje się istotnym zadaniem. Wszyscy miłośnicy grillowania zgodzą się, że czysty ruszt to podstawa udanego pikniku. W tym artykule poruszymy właśnie tę kwestię – jak skutecznie i efektywnie oczyścić ruszt oraz inne urządzenia grillowe.
2023-07-11, 12:00
Konferencja IGHP w Airport Hotel Okęcie
Organizacja konferencji, zwłaszcza jeśli to wydarzenie z branży Horeca, jest dla hotelu nie lada wyzwaniem. Ale są takie miejsca i tacy ludzie, przy których możemy mieć pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, a konferencja stanie się niezapomnianym eventem dla wszystkich jej uczestników. Tak właśnie było pod koniec maja tego roku podczas odbywającej się w Airport Hotel Okęcie II Ogólnopolskiej Konferencji IGHP dla nauczycieli zawodu.
2023-06-30, 10:00
Co miejski hotel może zaoferować turystom?
Lato to czas kojarzony z wysokim obłożeniem przede wszystkim w hotelach resortowych i znajdujących się w miejscowościach, czy rejonach turystycznych. Nie oznacza to jednak, że hotele miejskie w tym okresie świecą pustkami. Jakie więc wymagania mają Goście pojawiający się w nich w okresie letnim?
2023-06-27, 12:04
Jak poradzić sobie z niechcianą zielenią?
Dłuższe dni, ciepłe wieczory, dużo więcej słońca – czerwiec zdecydowanie sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Z tego względu w hotelach także życie wychodzi „na zewnątrz” – pojawiają się restauracyjne ogródki, zewnętrzne strefy chilloutu i inne atrakcje na świeżym powietrzu. Nic dziwnego, czerwiec to przecież czas, kiedy wszystko wokół pięknie się zieleni. Niestety dosłownie wszystko, nawet to, co niekoniecznie powinno…
2023-06-27, 10:30
Wakacje w restauracji – jak szybko posprzątać salę konsumpcyjną?
Słońce świeci, temperatura wysoko na plusie, długie dni i wieczory… jest tak miło i przyjemnie, że aż nie chce się siedzieć w domu. To właśnie latem ludzie często wybierają się na rodzinny obiad, drinka z przyjaciółmi czy kolację we dwoje do restauracji. Jeśli dodatkowo lokal posiada sezonowy ogródek, potrafią spędzić tam większą część dnia, np. w wolny weekend. To, co dla nich jest przyjemnością, dla restauratorów staje się momentem wytężonej pracy. Ruch w lokalach się zwiększa i trzeba sprawnie nim zarządzać, aby zapewnić odpowiednią jakość świadczonych usług, a przy okazji oczywiście zarobić jak najwięcej.
2023-06-20, 12:00
Pierwsza Wielka Gala Finałowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami
Ach, co to był za wieczór! Data 13 czerwca 2023 roku na długo pozostanie w pamięci grupy młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. Wtedy właśnie miała miejsce Wielka Gala Finałowa rocznika 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Dla wszystkich było to bardzo emocjonujące wydarzenie.
2023-06-14, 12:00
Sezon przyjęć okolicznościowych w pełni. Jak zapewnić czystość, której wymagają Goście?
Ciepłe, wiosenno – letnie miesiące to z założenia najlepszy czas na organizację wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Wesela, chrzciny, komunie – właśnie teraz jest ich najwięcej, a hotelarze i restauratorzy mają ręce pełne pracy. Podpowiadamy, że warto dużo wcześniej przygotować się na ten czas, planując i sprawdzając menu, obsługę czy zaplecze techniczne. Nie można przy tym zapominać o zapewnieniu odpowiednich: czystości oraz warunków higienicznych.
2023-06-13, 11:30
Doświadczenie ma znaczenie. Marcin Panek nowym Szefem Gastronomii w Airport Hotel Okęcie
Doświadczenie ma ogromne znaczenie w przypadku osób pracujących na stanowiskach kierowniczych. Otwiera nowe możliwości rozwoju danego działu w hotelu, wprowadzenie nowych procedur i usprawnień. Doświadczony szef gastronomii posiada głęboką wiedzę na temat funkcjonowania branży gastronomicznej, co obejmuje trendy, preferencje klientów, sezonowość produktów i inne kluczowe czynniki wpływające na sukces restauracji. Ta praktyczna wiedza jest nie do zastąpienia i umożliwia podejmowanie trafnych decyzji. Nic więc dziwnego, że nowym Dyrektorem F&B w Airport Hotel Okęcie został Marcin Panek.
2023-06-13, 10:00
Operator hotelowy: Jak wybrać najbardziej kompetentnego partnera?
Zastanawiasz się, kim jest operator hotelowy i jakie role pełni w zarządzaniu obiektami hotelowymi? Bartłomiej Marczak, Dyrektor ds. Hotelowych z firmy WIK Capital, wyjaśnia, jak operator hotelowy przyczynia się do sukcesu inwestycji hotelowej.
2023-06-12, 12:00
Kuchnia polska gwiazdą ostatnich, piętnastych warsztatów kulinarnych w pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Żaden szef kuchni w naszym kraju nie wyobraża sobie życia bez narodowych dań kuchni polskiej – i to właśnie one były tematem kolejnych, piętnastych warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Odbyły się one 5 czerwca 2023 roku w Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Organizatorzy jak zawsze, i tym razem zadbali o zapewnienie młodym kucharzom porządnej porcji wiedzy pod czujnym okiem wybitnych trenerów kulinarnych.
2023-06-12, 10:00
Ekologiczne sprzątanie – HoReCa
Ekologiczne sprzątanie nie tylko w Światowy Dzień Środowiska. Już od ponad 50 lat czerwiec rozpoczyna się wyjątkowym świętem – Światowym Dniem Środowiska. Stanowi on ważne przypomnienie o konieczności ochrony naszej planety. W obliczu coraz większych wyzwań związanych z zanieczyszczeniem środowiska, globalnym ociepleniem i degradacją ekosystemów, staje się niezbędne, abyśmy poszukiwali innowacyjnych rozwiązań mających na celu zmniejszenie naszego śladu węglowego.
2023-06-06, 12:00
Marcin Glinka z Airport Hotel Okęcie – człowiek z pasją
Niemal każdy z nas posiada jakieś hobby, czy pasję. Jedni lubią wędkować, inni czytać, a jeszcze inni zbierać znaczki, czy uprawiać sporty wyczynowe. Czy da się je połączyć z pracą i wykorzystać w życiu zawodowym? Zwłaszcza w tak specyficznej branży, jaką jest hotelarstwo? Okazuje się, że tak! Zobaczcie sami.
2023-05-31, 12:00
Plan higieny – dlaczego warto go wprowadzić i stosować we wszystkich działach hotelu
Pandemia covid-19 uświadomiła wielu hotelarzom, jak ważne jest usystematyzowanie kwestii związanych ze sprzątaniem i higieną w obiekcie. Stworzenie odpowiednich procedur nie zajmuje dużo czasu, a zdecydowanie ułatwia wdrażanie nowych pracowników oraz wykonywanie czynności związanych z dbaniem o higienę miejsca pracy na co dzień. Będąc hotelarzem, warto więc pomyśleć o przygotowaniu planów higieny dla poszczególnych działów obiektu oraz stanowisk pracy.
2023-05-30, 12:00
Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów w Airport Hotel Okęcie
Już 26 maja w Airport Hotel Okęcie rozpoczną się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów. I choć to już 22 edycja Mistrzostw Polski Sommelierów, to w tym roku po raz pierwszy oprócz polskich zawodników w konkursie wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów.
2023-05-26, 12:00
Ile kosztują profesjonalne środki do utrzymania czystości w hotelu i restauracji?
W całej branży HoReCa słowo „koszt” jest obecnie odmieniane przez wszystkie przypadki. Właściciele i managerowie obiektów noclegowych i restauracji dwoją się i troją, aby utrzymać odpowiedni balans pomiędzy jakością świadczonych usług a kosztami ponoszonymi na prowadzenie działalności. Normą są już podwyżki cen w każdej dziedzinie życia. Czas jednak poszukać sposobów, które pozwolą zminimalizować wydatkowane kwoty na środki do utrzymania czystości, a jednocześnie zapewnią ciągłość i pewność odpowiedniej jakości oferowanego produktu.
2023-05-23, 12:00
Dezynfekcja w hotelu – Goście nadal tego od nas oczekują.
Pandemia koronawirusa COVID-19 pozostawiła w świadomości wielu ludzi duży ślad i pozwoliła wprowadzić do codziennej rutyny nowe nawyki. Duża liczba osób nadal częściej myje ręce, nosi maseczki zasłaniające usta w miejscach z większym natężeniem ruchu czy dezynfekuje dłonie po kontakcie z różnymi powierzchniami. Ma to oczywiście swoje dobre i złe strony. Pamiętajmy jednak, że te osoby z dużym prawdopodobieństwem mogą zostać gośćmi naszych obiektów i musimy zapewnić im oczekiwane przez nich, bezpieczne warunki pobytu, aby mogły uznać wizytę za w pełni satysfakcjonującą.
2023-05-16, 12:00
Hotelowy system PMS szyty na miarę
Ile hoteli, tyle różnych pomysłów na to, jakie funkcje powinien mieć idealny system PMS. Potrzeby są bowiem związane przede wszystkim z tym, co dany obiekt oferuje swoim Gościom oraz w jaki sposób prowadzi swoją księgowość i zarządzanie. O ile w przypadku niewielkich hoteli proponujących swoim Gościom jedynie nocleg lub nocleg ze śniadaniem sprawdzi się niemal każdy z dostępnych systemów, o tyle w przypadku większych obiektów, mających w ofercie nie tylko nocleg z wyżywieniem, ale także spa, siłownię, sale konferencyjne, czy inne dodatkowe atrakcje, wybór odpowiedniego PMSa nie może już być kwestią przypadku (lub ceny).
2023-05-10, 12:00
Prowadzisz całoroczną kawiarnię, a latem otwierasz sezonowy ogródek? Sprawdź, czego Ci brakuje.
Brzmi interesująco? Mamy nadzieję! Zapewne, skoro prowadzisz całoroczny biznes, posiadasz pełne wyposażenie kuchni, niezbędne do bieżącej obsługi gości. Co jednak w przypadku, gdy otwierasz letni ogródek, a liczba klientów znacznie wzrasta? Czy Twoja zmywarka to wytrzymuje? Czy może dokupujesz więcej zastawy, aby sprostać wymaganiom, a tym samym niepotrzebnie wydajesz pieniądze? Potem musisz te naczynia też gdzieś magazynować. Same problemy, prawda? Teraz już nie musisz się o to martwić – wystarczy, że zapoznasz się z ofertą wynajmu sezonowego firmy Classeq i jej zaufasz.
2023-05-09, 13:00
Pożegnaj tłuszcz! Czyszczenie grilla i tłustych zabrudzeń w kuchni
W kalendarzu, poza tradycyjnymi świętami, mamy też wiele świąt nietypowych. Jednym z ciekawszych (i smakowitszych, nie ukrywajmy) jest obchodzony 2 maja Dzień Grilla. To idealny termin, ponieważ dzień ten wypada w samym środku majówki, a jak wiadomo, skoro majówka to musi być grill. Jednak przyrządzanie pyszności na grillu ma też swoją ciemną stronę – czyszczenie grilla i tłustych, przypalonych zabrudzeń. Czy jednak zawsze grillowanie musi się wiązać z tym, że ktoś zostanie oddelegowany do tej niewdzięcznej pracy?
2023-05-09, 12:00
Alan Pasierb nowym Szefem Cukierni w Airport Hotel Okęcie
W powietrzu zdecydowanie czuć już wiosnę. A wiosna kojarzy się głownie ze zmianami. Tak jest też w Airport Hotel Okęcie. Do zespołu obiektu dołączył bowiem nowy Szef Cukierni – Alan Pasierb.
2023-05-05, 12:00
Alergik na pokładzie – Jak wygląda sprzątanie antyalergiczne?
3 maja to, oprócz Święta Konstytucji, również Światowy Dzień Alergii i Astmy. Przewlekłe choroby dróg oddechowych to choroba cywilizacyjna naszych czasów. Zmaga się z nią ponad miliard osób na całym świecie. Normą są już więc wizyty chorujących na nie osób w naszych hotelach. W samej tylko Europie liczbę osób cierpiących na różnego rodzaju alergie szacuje się na ponad 130 milionów, a chorujących na astmę – na 30 milionów. W Polsce to aż 12 milionów osób, które chorują na alergie*. Co możemy zrobić, aby uczynić ich pobyt komfortowym? Jak wykonać sprzątanie antyalergiczne?
2023-05-02, 08:31
Jak zapanować nad statusami sprzątanych pokoi w hotelu?
Zorganizowanie sprawnej komunikacji pomiędzy recepcją, a działem houskeepingu, niejednemu dyrektorowi czy kierownikowi tych działów spędza sen z oczu. Jeszcze w przypadku, kiedy wyjazdów i przyjazdów w danym dniu jest niewiele, da się to jakoś rozsądnie opanować. Jednak kiedy mamy dzień z wyjazdami i przyjazdami na cały obiekt, jest duża szansa, że pojawi się chaos. Czy istnieje sposób, aby zapanować nad statusami sprzątanych pokoi?
2023-04-28, 11:00