Biuro Prasowe Horeca
Daj nam się popisać
Airport Hotel Okęcie inwestuje w nowe shuttle busy i zapewnia gościom transfer 24h na dobę
Brak wystarczającej ilości rąk do pracy w sektorze usług transportowych daje się we znaki gospodarce krajowej i międzynarodowej. Bardzo mocno odczuwa go opierająca się na funkcji mobilności turystyka, co odzwierciedla się w narzekaniach touroperatorów i hotelarzy. Problemy ze znalezieniem doświadczonych osób na stanowisko kierowcy sprawiają, że hotele coraz częściej wycofują się z usług transferu świadczonych gościom przez lata.
2022-12-09, 10:00
Jak rozwiązywać reklamacje Gości w restauracji?
Każda reklamacja, składana przez Gości w restauracji, wzbudza wśród obsługi negatywne emocje. Wszyscy pracownicy starają się przecież, by serwis był na najwyższym poziomie. Oczywiście – jesteśmy tylko ludźmi, więc błędy się zdarzają. Co zatem robić, gdy reklamacja zostanie zgłoszona? Zapytaliśmy o to Rafała Pasenika – znanego w branży szkoleniowca w zakresie obsługi w gastro. Co odpowiedział?
2022-12-07, 09:42
Zapomnij o zapominaniu – czyli jak PMS może pomóc w zrealizowaniu pobytu gościa na wysokim poziomie
Wielozadaniowość i konieczność pamiętania o wielu niezwiązanych ze sobą działaniach często bywa powodem zaniedbań wśród recepcjonistów hotelowych. Choć wiele osób twierdzi, że ich praca ogranicza się do uśmiechu i wydania klucza – doświadczony recepcjonista wie, że to właśnie wielość i różnorodność codziennych zadań determinuje trudność tego zawodu. Czy można zminimalizować ryzyko pomyłki dzięki oprogramowaniu?
2022-12-06, 09:36
Jak zapełniają się kalendarze eventów w 2023 roku?
– Coraz częściej otrzymujemy zapytania dotyczące wynajmu naszej powierzchni dla bardzo dużych oraz mniejszych wydarzeń firmowych i branżowych na 2023 rok, przypominamy się też naszym dotychczasowym partnerom, którzy organizowali u nas konferencje i kongresy, że czas bookować terminy, bo zainteresowanie jest duże – mówi Łukasz Malinowski, Dyrektor Operacyjny, Airport Hotel Okęcie, plasującego się wśród największych tego typu obiektów konferencyjnych w Warszawie. Wygląda na to, że po czasie pandemii, niepewnie podejmowanych przez branżę eventową działaniach jeszcze w 2022 roku, życie w przemyśle spotkań powoli wraca do normy. A jego kumulację będziemy mieli w 2023 roku. Przedsiębiorcy chcą organizować zaległe jubileusze, gale, sympozja i kongresy.
2022-11-30, 12:09
Firma Classeq wspiera właścicieli lokali gastronomicznych w okresie zimowym.
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek głębiej nad tym, jak znacznie wzrastają koszty prowadzenia biznesu w okresie zimowym i czy można coś temu zaradzić? Krótszy dzień, a przez to wcześniejsze ściemnianie się oraz niższe temperatury na zewnątrz powodują, że wysokość rachunków za prąd i ogrzewanie diametralnie szybuje w górę. Firma Classeq, pionier na rynku wynajmu sprzętu zmywającego, wychodzi naprzeciw rosnącym potrzebom przedsiębiorców i proponuje rozwiązanie wyjątkowe na skalę kraju, a może i Europy.
2022-11-29, 10:43
Thai Wok – jak uzyskać jednolity, wysoki poziom obsługi w sieci restauracji
Rozmawiamy dziś z Agnieszką Giermek-Ziółkowską, dyrektorem ds. personalnych sieci restauracji Thai Wok, która szczyci się wysoką jakością wykorzystywanych produktów, ale także doskonałymi standardami obsługi. Postanowiliśmy zapytać o narzędzia, dzięki którym sieć utrzymuje znakomitą jakość usług, świadczonych przez personel na rzecz klientów restauracji.
2022-11-24, 14:30
Elavon bliżej hotelarzy
Miesiąc temu, w dniach 24-25.10.2022 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się zrealizowana z dużym rozmachem konferencja HMC, czyli Hotel Marketing Conference. Organizator – firma Profitroom – zapewniła uczestnikom sporą dawkę wiedzy, spotkań kuluarowych oraz zabawy. Jednym z partnerów wydarzenia była firma Elavon – dostawca rozwiązań płatniczych, który chce być bliżej hotelarzy.
2022-11-23, 12:20
Świąteczne menu firmowe z efektem wow
Tradycja, zmieniające się trendy, chęć poznawania nowych smaków – to wyzwania, z jakimi coraz częściej muszą sobie radzić menadżerowie odpowiadający za organizację świątecznych spotkań firmowych. Jak sprostać kulinarnym oczekiwaniom pracowników, przełożonych czy kontrahentów i przygotować firmową wigilię, na której połączy się ogień z wodą i zapewni pełnię doznań smakowych w myśl klasycznego przekazu „przez żołądek do serca”?
2022-11-20, 19:20
Menedżerka klubokawiarni Jaś i Małgosia – „To ułatwia życie!”
Rozmawiamy dziś na temat pracowników obsługi z Martą Knap – menedżerką warszawskiej klubokawiarni „Jaś i Małgosia” – miejsca, które zyskało drugą młodość dzięki odbudowaniu znanej w czasach PRL-u marki. Zapraszamy do lektury!
2022-11-17, 11:42
Classeq startuje z komunikacją promującą wynajem zmywarek dla gastronomii
Classeq Polska, lider na rynku wynajmu sprzętu gastronomicznego należący do grupy Winterhalter, postanowił ruszyć z szerszą komunikacją skierowaną bezpośrednio do właścicieli punktów gastronomicznych. W ten sposób chce umożliwić przedsiębiorcom branży gastronomicznej zapoznanie się z wyjątkową ofertą firmy – Rental Classeq.
2022-11-14, 14:31
Ostatni dzwonek, by zaplanować świąteczne spotkanie firmowe
Po okresie pandemii COVID-19, w czasie której przez dwa lata z rzędu ograniczono możliwość spotkań świątecznych, w Warszawie znów ubywa miejsc na firmowe wigilie.
2022-11-10, 11:23
W Polsce rozwija się nowy trend – napiwki bezgotówkowe
Trzeba przyznać, że pandemia znacznie przyspieszyła rozwój gospodarki cyfrowej – biznes był zmuszony szybko dostosować się do nowych realiów. Zmiany dotknęły również dostępne sposoby płatności – w wyniku czego ogromna część naszego społeczeństwa rezygnuje z posiadania gotówki, opłacając rachunki kartą lub telefonem. Ma to swoje odzwierciedlenie także w gastronomii – przede wszystkim w sposobie pozostawiania napiwków: dla większości gości restauracji opłata powyższymi sposobami jest wygodniejsza. Eksperci firmy GlobalTips, specjalizującej się w technologii zbierania napiwków bezgotówkowych, przedstawili swoje wnioski w tym temacie.
2022-11-09, 13:16
Grupowy misz-masz, czyli jak zadbać o rozliczenia grupy w hotelu
Recepcjoniści, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z hotelarstwem, podchodzą do rezerwacji grupowych z dużą ostrożnością. Skoro obsługa jednego gościa może stanowić wyzwanie – jakże problematyczna może być sytuacja przyjęcia jednocześnie 80-osobowej grupy! Doświadczony hotelarz wie natomiast, że odpowiednie wprowadzenie rezerwacji grupowej oraz przygotowanie recepcji na jej przyjazd gwarantuje szybki i elastyczny check-in, a następnie bezproblemowy pobyt grupy.
2022-11-09, 13:11
Maciej i Rafał Pasenik – jak ojciec z synem zbudowali największą platformę e-learningową dla pracowników gastronomii
Rafał Pasenik – znany w branży Horeca trener, prowadzący szkolenia dla kelnerów, a także jego syn Maciej Pasenik, który od kilku lat podąża gastronomiczną ścieżką taty, niedawno wprowadzili na rynek swój wspólny projekt szkoleniowy – Gastrolekcje, czyli kurs video, który wprowadza kelnerów w arkana sztuki kelnerskiej.
2022-11-05, 21:32
Niech żyje bal, czyli przepis na odlotową studniówkę w Warszawie
W socialmediach i pod artykułami publikowanymi w internecie coraz częściej pojawiają się pytania typu: „Miejsce na najlepszą studniówkę w Warszawie?”, „Najlepsze miejsce na studniówkę w Warszawie?”, „Gdzie zorganizować bal maturalny w Warszawie?”… Zadają je maturzyści oraz przeżywający to wydarzenie rodzice, świadomi że powinno mieć ono wyjątkową oprawę, by w przyszłości móc zaliczyć je do puli najpiękniejszych wspomnień. Studniówkę pamięta się bowiem przez całe życie. Jej organizacja jednak z roku na rok przysparza i szkole, i rodzicom maturzystów coraz więcej problemów. Jak nie dać się zwariować i zafundować wchodzącym w dorosłe życie dzieciakom naprawdę wyjątkowy bal?
2022-11-03, 09:58
Jak restauratorzy z Gdańska zmienili swój świat
Poznajcie dwójkę właścicieli restauracji nadmorskiej restauracji – parę nie tylko w biznesie, ale także w życiu. To trudne, szczególnie w branży gastro. Ma też swoje plusy – można wspólnie zadbać o całokształt działania knajpy, kompleksowo łącząc wizje i pomysły. Od jakiegoś czasu jedną z wieczornych godzin każdego dnia przeznaczają na tryb przemyśleń, rozważając problemy restauracyjnej codzienności. Niemal rok temu postanowili, że odsuną się nieco od bieżącej pracy, bo mają wrażenie, że bez nich nic nie może się w restauracji zdarzyć. Czy im się udało?
2022-10-28, 12:59
Jesienna edycja Grand Dinners już w listopadzie w Restauracji Belvedere!
Na warszawskiej scenie gastronomicznej już niedługo będzie mieć miejsce wyjątkowe wydarzenie na światowym poziomie. W dniach 7- 8 listopada 2022r. odbędzie się niezwykły spektakl złożony z dwóch ekskluzywnych kolacji zorganizowanych w ramach projektu Grand Dinners. Po sukcesie pierwszej edycji tego projektu w maju tego roku w Wilanowie nadszedł czas na kolejną, która rozegra się w ekskluzywnej Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Główną rolę odegrają w niej dwaj znamienici francuscy Szefowie Kuchni, każdy z trzema gwiazdkami Michelin na swoim koncie. Akompaniować im będzie znakomity Szef Kuchni Restauracji Belvedere, Tomasz Łagowski.
2022-10-28, 12:42
Gdzie w Warszawie znaleźć wyjątkowe i dogodne miejsce na świąteczne spotkanie firmowe?
Co roku o tej porze wielu menadżerów większych i mniejszych organizacji, w których wizerunek jest elementem strategii i kluczem do sukcesu, zaczyna głowić się nad wyborem miejsca na świąteczne spotkania z kontrahentami i współpracownikami. Nie zawsze jest to zadanie proste.
2022-10-25, 14:33
Czy jesteś Google-like?
Co robimy, gdy chcemy się dowiedzieć jakie jest znaczenie słowa tujon? Wpisujemy w Google. Rzadziej w Bing, jeszcze rzadziej w Yahoo czy DuckDuckGo. Co robimy, gdy chcemy się dowiedzieć kto dzwoni z nieznanego nam numeru? Wpisujemy w Google. Rzadziej w Bing, jeszcze rzadziej w Yahoo czy DuckDuckGo. Co robimy, gdy chcemy znaleźć coś w naszym PMS? Zastanawiamy się którą listę/kartotekę otworzyć. Goście? Firmy? Rezerwacje? Meldunki? A może archiwum rezerwacji? Gorzej, gdy część najważniejszych informacji leży w porozrzucanych po dysku plikach excelowych.
2022-10-20, 13:11
Innowacyjny projekt Belvedere Gourmet Group oraz jego kolejny etap w warszawskiej restauracji
Dwudziestu czterech młodych adeptów sztuki kulinarnej. Znakomity Szef Kuchni, Tomasz Łagowski. Fine – diningowa restauracja w historycznych wnętrzach budynku Nowej Oranżerii. Lokalizacja w samym centrum Łazienek Królewskich. Co łączy wszystkie te elementy? W poniedziałek, 10 października, wystartowały kolejne z serii warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere (AMS).
2022-10-19, 08:19
Jak wykorzystać 100% możliwości szkoleniowych kursu video dla kelnerów?
Dobrze wiesz, że w branży gastro półśrodki nie zdają egzaminu. Wyrób seropodobny zamiast sera na pizzy obniża ocenę pizzerii. Połowa standardowego składu personelu nie obsłuży Gości w oczekiwany sposób. Zadbaj więc o to, by wykupione dla pracowników szkolenie: Gastrolekcje – Intensywny Kurs Kelnerski Video, zostało w pełni wykorzystane!
2022-10-17, 09:06
Metoda na skuteczne szkolenie młodego pokolenia
Zauważ czym aktualnie zajmują się młodzi ludzie. W skrócie: pochłanianiem ogromnych ilości treści video. Wykorzystaj to, dając im możliwość zapoznania się z wiedzą gastronomiczną właśnie w takiej formie. Docenią to!
2022-10-07, 08:51
Jak przydzielać pokoje zgodnie z oczekiwaniami gości?
Znamy dwa główne sposoby prezentowania pokoi hotelowych w systemie PMS. Pierwszy rodzaj to grafik (zwany czasami diagramem), w którym recepcjonista widzi pokoje oraz ich zajętość w ujęciu kalendarzowym. W ten sposób pokoje są eksponowane m.in. w systemach Chart, Plaza, Hotelgram czy Brilliant. W systemach drugiego rodzaju pokoje nie są widoczne dla recepcjonisty i działu rezerwacji – widoczna jest lista rezerwacji, możliwe jest ręcznie przydzielenie pokoju, acz standardowa opcja tego procesu to przydzielenie pokoi na kategorię. Taką funkcjonalnością cechują się S4H, Opera czy Fidelio, czyli systemy do obsługi hoteli o znacznej liczbie pokoi.
2022-10-05, 10:22
Z cyklu: „Gdyby PMS potrafił…”
Zmorą każdego dyrektora i kierownika w hotelu zarządzanym w oparciu o USALI jest precyzyjny podział przychodów i kosztów na właściwy dział, który powinien być z nich finansowany i obciążany. Działania te zabierają czas, który powinno się przeznaczać na zupełnie inne aktywności, więc… praktycznie się tego nie robi. A właściwie robi, ale w oparciu o wcześniej zdefiniowane, standardowe rozdzielniki, które przekłamują realne dane przychodowe i kosztowe.
2022-09-23, 09:32
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy | Zgoda cookies
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.