Biuro Prasowe Horeca
Daj nam się popisać
Czy roboty faktycznie zastąpią kelnerów?
Świat zmienia się niezwykle szybko, a branża gastronomiczna nadąża za tymi zmianami raz szybciej, a raz wolniej. Pojawia się automatyzacja i nowe technologie. Już dziś można wypożyczyć lub kupić robota, który przyjmie zamówienie i wyserwuje przygotowane posiłki, czy przygotuje drinki. Niektórzy wróżą nawet, że w niedalekiej przyszłości zastąpi obsługę restauracji, jednak czy na pewno?
2023-09-29, 11:00
Podróż kulinarna nagrodą główną dla zwyciężczyni I edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belwedere
Niezapomniana podróż kulinarna do Hiszpanii nagrodą główną od Belvedere Gourmet Group dla zwyciężczyni I edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – zapraszamy na relację z pobytu.
2023-09-27, 10:54
Czy sprzątanie ma wpływ na doświadczenia Gości?
Mówi się, że pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz – dlatego warto być zawsze przygotowanym. Sprawdza się to także w przypadku obiektów hotelowych. Profesjonalna obsługa recepcji, ładny zapach, przyjazne i przede wszystkim czyste otoczenie to klucze do sukcesu pierwszego wrażenia. A czystość i porządek to jedne z ważniejszych czynników, które mogą znacząco wpłynąć na ogólną ocenę pobytu oraz na poziom zadowolenia Gości.
2023-09-26, 12:00
Premiera nowej generacji zmywarek Classeq na targach HOST w Mediolanie.
Już w dniach 13 – 17 października 2023 r. odbędą się targi HOST w Mediolanie, jeden z najważniejszych eventów branżowych w świecie gastronomii i hotelarstwa. W wydarzeniu uczestniczyć będzie dobrze nam znana firma Classeq, która na ten czas zapowiedziała światową premierę nowej generacji maszyn podblatowych. Dla tych, którzy chcieliby jako pierwsi poznać te urządzenia na żywo, Classeq Polska Sp. z o.o. przygotował niespodziankę – ograniczoną pulę bezpłatnych biletów na targi!
2023-09-22, 12:00
Relacja z podróży dla najlepszego cukiernika I edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Belvedere Gourmet Group, w której skład wchodzi między innymi doskonała restauracja Belvedere położona w samym sercu warszawskich Łazienek Królewskich, po raz kolejny zaprezentowała w wyjątkowy sposób swój wkład w rozwój młodych przyszłych, wybitnych szefów kuchni. Pisaliśmy już o podróży do Landsberg am Lech koło Monachium w Niemczech dla trzech studentów, którzy zostali wyróżnieni podczas gali finałowej, która odbyła się 13 czerwca 2023 roku w Auli Kryształowej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ulicy Nowoursynowskiej w Warszawie. Teraz przedstawiamy nagrodę, jaką otrzymał najlepszy cukiernik pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, Marta Lisiewicz. Warto w tym miejscu wspomnieć, że ten autorski program stworzony przez Belvedere Gourmet Group daje szansę młodym adeptom sztuki kulinarnej na poznanie praktycznej oraz teoretycznej wiedzy u boku największych autorytetów polskiej i międzynarodowej sceny gastronomicznej.  
2023-09-19, 12:30
Utrzymanie czystości sal konferencyjnych w szczycie sezonu
Szkolenia, konferencje, pokazy, spotkania – sale szkoleniowo-konferencyjne w sezonie jesiennym nie mają lekko. Zwłaszcza, że duża liczba ludzi oznacza też duże możliwości pojawienia się zabrudzeń. Plamy z kawy, czy przekąsek serwowanych w ramach przerw kawowych, ślady zrobione markerami do flipchartów lub długopisami, czy błoto wnoszone na butach. Dział housekeepingu w sezonie konferencyjnym ma pełne ręce roboty. Nie musi to być jednak praca trudna i żmudna. Nie, jeśli do dyspozycji mają profesjonalne środki czystości. Z jakimi zabrudzeniami ekipa sprzątająca musi się borykać?
2023-09-19, 12:00
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere: wyjazd do Niemiec z firmą Rational
Odkrywanie wielkiego gastronomicznego świata, zwiedzanie ciekawych miejsc, inspirujące warsztaty oraz niezapomniane smaki – to wszystko czekało na trzech utalentowanych studentów, którzy zostali wyróżnieni w finale Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Agata Malinowska, Marta Wachnicka i Karol Wajda mieli okazję przeżyć niezwykłą przygodę w postaci wyjazdu do Landsberg am Lech koło Monachium. Była to nagroda ufundowana przez firmę Rational.
2023-09-14, 12:00
Imprezy, które idą jak z nut
Nie każdy z nas potrafi tańczyć, ale każdy choć raz próbował. Parafrazując klasyka: tańczyć każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Są jednak tacy, którzy robią to idealnie i to właśnie grupa docelowa nie tak często spotykana w rezerwacjach grupowych w hotelach. Dlaczego? Ponieważ nie każdy obiekt ma przestrzeń do organizacji imprez tanecznych.
2023-09-12, 12:00
Czystość w kuchni profesjonalnej – gotowe rozwiązania na wiele wyzwań restauratorów.
Utrzymanie odpowiedniej czystości w kuchni profesjonalnej to kluczowy element, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia konsumentów oraz jej użytkowników, ale pośrednio także dla reputacji restauracji. Branża gastronomiczna stoi przed nieustającym wyzwaniem zapewnienia wysokich standardów higieny różnorodnych urządzeń, powierzchni i sprzętów kuchennych. Firma Clinex, ceniony producent rozwiązań do czyszczenia i dezynfekcji, wychodzi im naprzeciw i oferuje profesjonalne produkty stworzone specjalnie dla potrzeb branży gastronomicznej.
2023-09-12, 10:00
Zarządzanie zużyciem środków czystości w branży HoReCa – jak to robić łatwo, ale i efektywnie?
W dzisiejszych czasach, w których czystość, higiena i bezpieczeństwo to priorytety, zarządzanie zużyciem środków czystości w branży HoReCa nabiera jeszcze większego znaczenia. Efektywne używanie preparatów chemicznych nie tylko pomaga w utrzymaniu doskonałej czystości, ale także przyczynia się do oszczędności oraz dbałości o środowisko. Firma Clinex, będąc liderem w dziedzinie rozwiązań do czyszczenia, wprowadza innowacyjne narzędzie w postaci koncentratów, które są doskonałym sposobem na podejmowanie przez restauratorów wyzwań związanych z utrzymaniem higieny w swoich placówkach.
2023-08-31, 12:00
Jak utrzymać czystość w strefie SPA & Wellness?
Strefa SPA & Wellness. Jakie pierwsze skojarzenia nasuwają się, gdy o niej pomyślimy? To z pewnością relaks, cisza, pielęgnacja ciała i duszy, spokój. Aby jednak zapewnić gościom takie właśnie wrażenia, musimy szczególnie zadbać o czystość w SPA i świeży zapach – zarówno w strefie mokrej (basenowej i saunowej), jak i w gabinetach zabiegowych, masażu czy recepcji SPA. To także sfera, w której liczy się sterylność i higiena, których wymagają od nas jej użytkownicy. Wiemy, jak można profesjonalnie i skutecznie zapewnić odpowiednie warunki przebywania w strefie SPA & Wellness.
2023-08-22, 12:00
Duży event – duże wyzwanie. Jak zorganizować idealne wydarzenie
Wyjazd firmowy, szkolenie, konferencja, gala – każde z tych wydarzeń może być zarówno kameralnym wyjazdem, jak i wielkim eventem. A organizacja każdego z nich wiąże się ze sporym nakładem pracy. Jak zatem zaplanować i zrealizować wydarzenie, zwłaszcza duże, tak aby zapadło zaproszonym Gościom w pamięć na długie lata?
2023-08-18, 12:00
Ale kanał. Jak radzić sobie z zapchanymi odpływami
Środek nocy, telefon Gościa na recepcję – zatkany odpływ pod prysznicem. Koniec przyjęcia w restauracji, zmywak pęka w szwach, a tu nagle okazuje się, że woda ze zlewu nie chce schodzić. Zapchane odpływy to koszmar wielu działów hotelowych. Czasami wystarczy zwykła przetykaczka, czasami jednak potrzeba rozwiązania zdecydowanie mocniejszego.
2023-08-17, 12:00
Ogródki letnie, patio – jak dbać o czystość?
Lato. Wakacje. Gości w restauracjach jest dużo i są wszędzie. Tak, to czas, kiedy musimy zadbać nie tylko o czystość wewnątrz lokalu, ale także na zewnątrz. Nie możemy zapominać o letnich ogródkach, altankach, patiach czy parkingach. Jeśli nie posiadamy takiej większej infrastruktury, to na pewno mamy chociaż schodek przed wejściem, który także musi wyglądać schludnie i czysto. W końcu pierwsze wrażenie robi się tylko raz! Pozytywny odbiór naszego lokalu przez gości zapewni nam korzystanie z profesjonalnej chemii sprzątającej. 
2023-08-08, 12:00
 Jak pozbyć się kurzu, pyłu i śladów po owadach – letnie problemy napotykane w hotelach.
Zdecydowanie każdy z nas uwielbia letnie dni – słońce, ciepłe powietrze, możliwość korzystania z atrakcji na świeżym powietrzu. Wiele osób decyduje się na wyjazdy wakacyjne, wynajmując miejsca noclegowe, takie jak hotele, pensjonaty czy apartamenty. Ale lato ma swoje wyzwania, szczególnie dla właścicieli i pracowników hoteli. W tym artykule podpowiemy, jak pozbyć się kurzu i jak radzić sobie z tymi letnimi problemami, aby Twój hotel pozostał oazą czystości i komfortu nawet w najgorętszych miesiącach.
2023-08-01, 12:00
Event Manager - Ekspert od zadań specjalnych
Nie tylko hotele stricte biznesowe przyjmują rezerwacje z segmentu MICE. Wiele obiektów skierowanych głównie na Gości Indywidualnych także ma swoje działy sprzedaży. Najczęściej ich pracownicy zajmują się zarówno ofertowaniem, przyjmowaniem rezerwacji oraz koordynowaniem pobytu grupy w hotelu. I o ile obiekt jest niewielki, takie rozwiązanie się sprawdza, o tyle w większych hotelach specjalistom do spraw sprzedaży potrzebne jest wsparcie event managerów.
2023-07-27, 12:00
Czyszczenie stali nierdzewnej – powierzchnia jak lustro!
Stal nierdzewna ze względu na swoją trwałość i odporność na zniszczenia, wysokie temperatury czy mocne środki chemiczne jest materiałem często wykorzystywanym w gastronomii. Szafy na garnki i zastawę stołową, stoły czy blaty wykonane ze stali nierdzewnej służą przez lata. Dlatego utrzymanie tych powierzchni w doskonałym stanie jest niezwykle istotne. Ale jak skutecznie przeprowadzić czyszczenie stali nierdzewnej?
2023-07-25, 12:00
Czyszczenie podłóg drewnianych w hotelu w szczycie sezonu
Czyszczenie podłóg drewnianych w hotelu to temat, na który hotelarze powinni zwrócić szczególną uwagę. Czystość jest bowiem jednym z najważniejszych aspektów ocenianych przez gości hotelowych. Obejmuje ona nie tylko pokój, restaurację czy spa, ale również części wspólne. Utrzymanie ich w idealnym stanie, zwłaszcza w szczycie sezonu, jest więc nie lada wyzwaniem dla działu housekeepingu.
2023-07-18, 12:00
Hotel areną turniejów sportowych
Zawody sportowe to ogromna operacja logistyczna. Poza ustaleniem terminu i przygotowaniem miejsca, organizatorzy muszą zadbać również o rozlokowanie nie tylko zawodników, ale także wszystkich towarzyszących im osób. Zakwaterowanie, wyżywienie, zorganizowanie dojazdów z miejsca, w którym odbywają się zawody do obiektu, w którym ekipy zawodników zostały zakwaterowane – niejednokrotnie wymaga to ogromnej precyzji w planowaniu.
2023-07-12, 12:00
Czyszczenie rusztu po grillowaniu
Lato to idealny czas na grillowanie, a czyszczenie rusztu po grillowaniu staje się istotnym zadaniem. Wszyscy miłośnicy grillowania zgodzą się, że czysty ruszt to podstawa udanego pikniku. W tym artykule poruszymy właśnie tę kwestię – jak skutecznie i efektywnie oczyścić ruszt oraz inne urządzenia grillowe.
2023-07-11, 12:00
Konferencja IGHP w Airport Hotel Okęcie
Organizacja konferencji, zwłaszcza jeśli to wydarzenie z branży Horeca, jest dla hotelu nie lada wyzwaniem. Ale są takie miejsca i tacy ludzie, przy których możemy mieć pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, a konferencja stanie się niezapomnianym eventem dla wszystkich jej uczestników. Tak właśnie było pod koniec maja tego roku podczas odbywającej się w Airport Hotel Okęcie II Ogólnopolskiej Konferencji IGHP dla nauczycieli zawodu.
2023-06-30, 10:00
Co miejski hotel może zaoferować turystom?
Lato to czas kojarzony z wysokim obłożeniem przede wszystkim w hotelach resortowych i znajdujących się w miejscowościach, czy rejonach turystycznych. Nie oznacza to jednak, że hotele miejskie w tym okresie świecą pustkami. Jakie więc wymagania mają Goście pojawiający się w nich w okresie letnim?
2023-06-27, 12:04
Jak poradzić sobie z niechcianą zielenią?
Dłuższe dni, ciepłe wieczory, dużo więcej słońca – czerwiec zdecydowanie sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Z tego względu w hotelach także życie wychodzi „na zewnątrz” – pojawiają się restauracyjne ogródki, zewnętrzne strefy chilloutu i inne atrakcje na świeżym powietrzu. Nic dziwnego, czerwiec to przecież czas, kiedy wszystko wokół pięknie się zieleni. Niestety dosłownie wszystko, nawet to, co niekoniecznie powinno…
2023-06-27, 10:30
Wakacje w restauracji – jak szybko posprzątać salę konsumpcyjną?
Słońce świeci, temperatura wysoko na plusie, długie dni i wieczory… jest tak miło i przyjemnie, że aż nie chce się siedzieć w domu. To właśnie latem ludzie często wybierają się na rodzinny obiad, drinka z przyjaciółmi czy kolację we dwoje do restauracji. Jeśli dodatkowo lokal posiada sezonowy ogródek, potrafią spędzić tam większą część dnia, np. w wolny weekend. To, co dla nich jest przyjemnością, dla restauratorów staje się momentem wytężonej pracy. Ruch w lokalach się zwiększa i trzeba sprawnie nim zarządzać, aby zapewnić odpowiednią jakość świadczonych usług, a przy okazji oczywiście zarobić jak najwięcej.
2023-06-20, 12:00
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy | Zgoda cookies
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.